• Vrijwilliger in de spotlight: Jaap van Dijk

  8 jun 2021
 • Jaap, zou jij je willen voorstellen? Hoe ziet jouw voetballoopbaan bij CSVC er uit?

  Toen ik in 1976 in Coevorden kwam wonen ben ik lid geworden van CSVC.

  Begonnen in het tweede als voorstopper en zo langzamerhand afgezakt naar het vijfde.

  Toppunt van mijn carrière was twee jaar achter elkaar kampioen worden met het vierde.

  Dit vierde was een gemiddeld elftal tot we er een speler bij kregen die tijdelijk in Coevorden kwam wonen. Deze jongen had kijk op voetbal en na een paar wedstrijden kwam hij met een voorstel om de boel te veranderen. Na een bruiloft zijn we die avond heel gemotiveerd bij elkaar gaan zitten en hebben we besloten een ander systeem te gaan spelen en een aantal spelers op een andere positie te zetten. Hierna hebben we dat seizoen geen wedstrijd meer verloren en werden we de twee seizoenen daarna kampioen. Ik verhuisde van voorstopper naar spits en scoorde 25 doelpunten per seizoen. Van positie wisselen is soms goed. Ik weet niet hoe het nu gaat bij FC Coevorden, maar eerder was het vaak zo bij CSVC dat als je in D3 rechtsback gezet werd, dan bleef je rechtsback tot je stopte met voetballen.

  Vrijwilliger in de spotlight: Jaap van Dijk

  We kennen je ook als oud-trainer bij de jeugd en als scheidsrechter, kun je daar iets over vertellen?

  Na een aantal jaren bij CSVC werd ik gevraagd om trainer te worden van D3 en dat heb ik gedaan. Hoe kom je aan vrijwilligers? Door ze persoonlijk te vragen!

  D3 werd dat jaar kampioen. Toen er geen D3 meer was door gebrek aan spelers heb ik een aantal jaren D1 getraind samen met Harrie Zondag. Als ik wat doe, wil ik

  het ook graag goed doen, dus heb ik een diploma jeugdtrainer gehaald. Je wilt als trainer natuurlijk zien of de jongens wat van je leren dus ging ik zaterdagsmorgens mee naar de wedstrijden.

  Tot mijn vrouw na tien jaar zei: “Nu is het afgelopen, of de jeugd of zelf voetballen maar niet allebei want hier thuis blijven alle klussen liggen”. Ik heb toen besloten dat toch liever zelf voetbalde. Daarna heb een aantal jaren geen vrijwilligerswerk gedaan tot het B-elftal van mijn zoon een leider nodig had. En ik werd leider. Vroeger was het de gewoonte als er geen scheidsrechter was, moest de leider fluiten. En dat gebeurde nogal vaak.

  Toen ik in 2002 op doktersadvies stopte met voetballen, ben ik gaan fluiten bij het vijfde.

  Goede raad: ga nooit je eigen elftal fluiten als je onpartijdig wil zijn.

  Dus na 1 seizoen ben ik bij de jeugd gaan fluiten, en gezien het feit dat de leeftijd vorderde werd de jeugd steeds jonger en nu fluit ik onder JO-15. ( dit zijn dus C’s en D’s ). Dit kan ik nog net bijhouden.

  Vrijwilliger in de spotlight: Jaap van Dijk 1

   

  Tegenwoordig doe je de ledenadministratie bij CSVC, hoe ben je aan deze taak begonnen?

  In 2010 werd ik werkloos en kon ik in goed overleg met het UWV vrijwilligerswerk doen i.p.v. elke week nutteloos solliciteren. Dit kon bij CSVC, maar het was wel 20 uur per week.

  Thomas Tent was toen secretaris en voorzitter en wilde wel wat van zijn taken aan mij overdragen. Zo werd ik ledenadministrateur en deed een deel van het programmaboekje. Verder nog kleedkamers schoonmaken op vrijdagochtend en onderhoud op dinsdagochtend. Daarnaast was ik ook scheidsrechter en draaide ik bardiensten.

  Nadat ik met pensioen ging was het verplichte vrijwilligerswerk voorbij, maar met uitzondering van de bardienst doe ik nog allemaal, gewoon omdat het leuk is (meestal).\

  Hoe zou je CSVC in 3 woorden omschrijven?

  Heel gezellige kantine

  Aan wie geef je het stokje over?

  Ik wil Egbert Doezeman graag nomineren als de volgende vrijwilliger, want hij heeft nog veel meer gedaan als ik.